Tipuri de cafea: cum alegi produsul potrivit și cum prepari băutura

Friday, 9 July, 2021

 

CUPRINS

 

Nelipsită din restaurantele și hotelurile din întreaga lume și savurată, de secole, de numeroase popoare, cafeaua ocupă un binemeritat loc în topul băuturilor preferate de consumatorii de pretutindeni. 

Servirea cafelei este un ritual care înlesnește legăturile dintre oameni și conversațiile spumoase.

Cafeaua este disponibilă în mai multe tipuri și sortimente, fiecare având caracteristici care influențează aroma și textura băuturii. De asemenea, modul de preparare a cafelei poate să difere de la un tip la altul.

Tocmai de aceea dedicăm articolul de astăzi tipurilor de cafea și modurilor de preparare a cafelei. Informațiile din rândurile următoare te vor ajuta să alegi sortimentul potrivit și, odată cu el, și aparatul de cafea pentru restaurantul, cafeneaua, hotelul sau biroul companiei tale.

 

Tipuri de cafea 

La nivel global există numeroase tipuri de cafea, însă cele mai cultivate sunt:

Cafea Arabica

Cafeaua Arabica, originară din Etiopia, este considerată primul tip de cafea care s-a cultivat vreodată. În prezent, ea se cultivă mai ales în America Centrală și America de Sud, la altitudini mari (între 600 și 2000 de metri altitudine), de aici și denumirea de „cafea de munte”. 

Faptul că se cultivă în condiții speciale determină și prețul mai ridicat decât al cafelei Robusta. Aroma intensă și gustul fin transformă, la rândul lor, cafeaua Arabica într-o băutură de calitate superioară.

 

Cafea Robusta  

Descoperită de-abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeaua Robusta este originară din Africa Centrală și de Vest, iar în prezent se cultivă mai ales în Africa, Indonezia și Brazilia.

Fiind cultivată la altitudini mai joase decât cafeaua Arabica, în zone calde și cu un grad crescut de umiditate, prețul acestei băuturi este mai mic. 

Gustul amar și puternic al cafelei Robusta se datorează conținutului mai mare de cofeină pe care îl are, în comparație cu Arabica. 

În prezent, pe piață există și combinații între boabele de cafea Arabica și boabele de cafea Robusta, așa cum este sortimentul de cafea boabe NESCAFÉ SELEZIONE, care creează un echilibru excelent între amar, acru și notele de lemn și fructe. 

Pe lângă cafea sub formă de boabe, mai există:

 

Țara de proveniență și gustul cafelei

Aroma cafelei depinde într-o mare măsură de țara în care este cultivată. De altfel, denumirea cafelei este dată de numele țării sau al regiunii unde a fost cultivată. 

Printre cele mai populare țări de cultivare a cafelei se numără:

 • Brazilia
 • Columbia
 • Vietnam

Astfel, cafeaua cultivată în Brazilia sau Columbia se remarcă prin aciditatea crescută, aroma fină, ușor dulce. 

Pe de altă parte, cafeaua cultivată în Asia (implicit, în Vietnam) are o aciditate mai scăzută, un gust consistent - pentru a-i evidenția notele florale, boabele necesită o prăjire intensă. 

 

Tipuri de prăjire a cafelei

Sunt cinci tipuri de prăjire a cafelei, iar fiecare dintre acestea determină durata și modul de prăjire, ceea ce influențează aroma finală a băuturii, după cum urmează:

 

Prăjire americană

Supranumită și prăjire obișnuită, prăjirea americană este una medie. Astfel, se obține o aromă moderată.

 

Prăjire franceză

Acest tip presupune prăjirea boabelor de cafea un timp îndelungat, până capătă o culoare maronie-ciocolatie și o aromă puternică, intensă.

 

Prăjire italiană

Cafeaua prăjită în stil italian are, de asemenea, o aromă puternică (aroma de espresso).

 

Prăjire europeană

Prăjirea europeană îmbină prăjirea puternică (aproximativ ⅔) și prăjirea moderată (aproximativ ⅓), gustul astfel obținut fiind unul echilibrat.

Prăjire vieneză

La fel ca prăjirea europeană, prăjirea vieneză este o combinație între cea moderată (⅔) și cea puternică (⅓). 

 

Moduri de preparare a cafelei

Cafeaua se poate prepara, în funcție de particularitățile sale, în diferite moduri: la ibric, la filtru, la presa franceză.

Când vine vorba despre cafenele și restaurante, proprietarii aleg aparate de cafea profesionale barista, care sunt special concepute în acest sens. Majoritatea funcționează cu boabe de cafea. De altfel, cafeaua preparată la espressor este considerată cea mai pură dintre toate, remarcându-se prin aroma desâvârșită.

De asemenea, în spațiile mai mici, precum birourile, sunt populare automatele de cafea.

 

Sfaturi pentru alegerea produsului potrivit

 • În cazul în care ai deja un aparat de cafea, fie că este vorba despre un espressor profesional sau despre un automat de cafea, asigură-te că tipul de cafea ales este compatibil cu aparatul respectiv. 
 • Alege cafeaua în funcție de tip: Arabica, Robusta sau un mix între cele două. După cum am spus, acest tip influențează aroma băuturii preparate.
 • Alege cafeaua în funcție de sortiment: cafea sub formă de boabe, instant, măcinată. 
 • Ia în considerare și țara sau regiunea de proveniență și modul de prăjire, pentru că acestea influențează aroma și textura.

Dacă ai o afacere în care servirea cafelei joacă un rol esențial sau cauți un aparat de cafea profesional pentru biroul companiei, noi îți oferim posibilitatea de a închiria:

 • automate pentru magazine;
 • aparate de cafea pentru birouri;
 • espressoare pentru restaurante;
 • aparate de cafea pentru hoteluri.

Accesează pagina de contact și scrie-ne un mesaj cu solicitarea ta. Te contactăm în cel mai scurt timp posibil, pentru a-ți oferi cele mai bune recomandări cu privire la aparatul de cafea și tipul de cafea perfecte pentru nevoile businessului tău.

Mai mult decât atât, beneficiezi de servicii de montaj, mentenanță și suport clienți gratuite pe tot parcursul contractului de închiriere. 

Îți suntem alături în misiunea de a le oferi angajaților și clienților tăi o experiență premium de savurare a cafelei.