Prăjirea cafelei: beneficii, etape, grade de prăjire și metoda cea mai bună de prăjire a cafelei în domeniul HoReCa

Friday, 9 July, 2021

Savurarea cafelei este atât un ritual individual de relaxare, cât și un ritual de socializare întâlnit în numeroase culturi de pe Glob. Pentru mulți dintre noi, fiecare dimineață este desăvârșită de o ceașcă de cafea care desfată papilele gustative.

 

Pentru afacerile din industria HoReCa, prepararea cafelei pentru clienți este o activitate cât se poate de serioasă. Aceasta trebuie să respecte cele mai înalte standarde de calitate, atât în ceea ce privește alegerea boabelor de cafea, cât și în ceea ce privește modul lor de prăjire.

 

De fapt, o prăjire ca la carte a boabelor de cafea are un cuvânt important de spus asupra aromei intense a băuturii care ajunge în ceștile clienților din hoteluri, restaurante sau cafenele. Mai mult decât atât, o cafea atent prăjită poate deveni elementul-cheie care îi convinge pe aceștia să treacă și a doua, și a treia, și a patra oară pragul anumitor restaurante sau cafenele.

 

Tocmai pentru că prăjirea boabelor de cafea influențează calitatea băuturii, în rândurile următoare îți prezentăm cele mai importante lucruri despre acest proces. Descoperă, așadar, care sunt beneficiile prăjirii boabelor de cafea, care sunt gradele de prăjire a cafelei și care este cea mai modernă metodă de prăjire a boabelor de cafea, în domeniul HoReCa.

 

Beneficiile artei de a prăji cafeaua

Nu întâmplător am folosit cuvântul „artă”. Procesul de prăjire a boabelor de cafea este atât de complex și atât de migălos, încât poate fi considerat o adevărată artă, la care doar cei mai pricepuți meșteșugari se încumetă.

 

Totuși, de ce este atât de importantă prăjirea cafelei? Cum influențează aceasta gustul final al băuturii? Ei bine, în funcție de gradul de prăjire - despre care vom povesti în capitolul următor -, gustul cafelei este diferit. Astfel, putem spune că fiecare grad de prăjire este potrivit pentru o anumită categorie de consumatori, în sensul că nu toată lumea preferă cafeaua cu un gust foarte intens.

 

Așadar, prin prăjirea boabelor de cafea, se obțin băuturi cu gusturi perfecte pentru categorii diferite de consumatori.

 

Etapele prăjirii cafelei

  • În fază inițială, boabele de cafea care urmează să fie prăjite sunt verzi și au o aromă vegetală.
  • În etapa de uscare, boabele își schimbă culoarea verde într-un gălbui sau maro deschis. Tot în această etapă, apa se evaporă, acizii se descompun și, astfel, dispare gustul vegetal al boabelor. De asemenea, odată cu schimbarea culorii, boabele se stafidesc.
  • Odată cu încălzirea apei din boabe, culoarea acestora devine tot mai intensă. Unele dintre ele devin maronii.
  • La primul pocnet, boaba își mărește dimensiunile, culoarea se uniformizează și, în sfârșit, începe să miroasă a cafea. 
  • Acizii se descompun, zaharurile se caramelizează, iar structura celulară se usucă. Astfel, se produc diferite arome.
  • La al doilea pocnet, provocat de presiunea din interiorul boabelor de cafea, uleiul ajunge la suprafața acestora. Boabele pentru espresso, de pildă, se prăjesc până la producerea celui de-al doilea pocnet.
  • După al doilea pocnet, boabele își mai păstrează ceva din savoarea clasică a cafelei, care este acoperită apoi de un gust amar. Tot în această etapă, boabele de cafea capătă o aromă aspră, odată ce uleiul ajunge la suprafață.


 

Relația dintre gradul de prăjire și aroma cafelei

  • Cafeaua ușor prăjită se remarcă prin culoarea maro deschis, prin lipsa urmelor de ulei pe boabe și prin aroma de o intensitate slabă, vegetală. 
  • Cafeaua mediu prăjită se caracterizează prin culoarea brună și prin aroma echilibrată - cu note fructate, florale sau ciocolatii.
  • Cafeaua intens prăjită se remarcă prin prezența uleiului pe boabe, prin nivelul cel mai scăzut de cofeină și prin gustul amar (de ars). 

 

Roastelier, cea mai bună metodă de prăjire a cafelei în industria HoReCa

Dacă ai un business în industria HoReCa, mai mult ca sigur vrei să le oferi clienților tăi o experiență premium de savurare a cafelei. Nestle Professional îți pune la dispoziție numeroase aparate de cafea, inclusiv espressoare profesionale tip barista, pe care le poți lua în comodat.

 

Mai mult decât atât, acum poți prepara cafeaua cu ușurință chiar în locația ta, grație sistemului Roastelier. Acesta facilitează procesul de prăjire a cafelei și te ajută să prepari, fără efort, băuturi aromate și personalizate, în funcție de preferințele clienților care trec pragul restaurantului sau cafenelei tale. 

 

Tehnologia Intelliroast

Tehnologia patentată Intelliroast combină beneficiile prăjirii pe pat fluid și utilizarea unui software intuitiv, foarte ușor de gestionat. Prăjitorul pe care ți-l punem la dispoziție include o gamă generoasă de profiluri pentru prăjit - așadar, ai libertatea deplină de a crea cafeaua pe placul clienților tăi.

 

Training personalizat

Mai mult decât atât, experții noștri îți vor oferi sesiuni de training pentru prepararea celor mai delicioase cafele, precum și un set de mobilier adaptat pentru locația ta. 

 

Sortimente de cafea Roastelier

De asemenea, îți punem la dispoziție o selecție de cafele Arabica premium din întreaga lume. După îndelungi cercetări, maeștrii Roastelier au perfecționat și brevetat un nou mod de prăjire a cafelei, supranumit Primeroast - prima prăjire. 

 

Astfel, sortimentele de cafea Roastelier au trecut deja prin prima etapă de prăjire, odată cu stabilirea aromei, urmând ca a doua etapă de prăjire să aibă loc chiar în restaurantul sau cafeneaua ta.

Oferă-le clienților tăi experiențe desăvârșite de savurare a cafelei prăjite cu măiestrie. Oferă-le experiențe Roastelier. Contactează-ne, iar un operator din echipa Nestle Professional îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.