Curățarea și întreținerea unui espressor profesional: reguli esențiale

Friday, 9 July, 2021

 

CUPRINS
 

Încă de câteva secole, servirea cafelei este un ritual de relaxare și socializare în întreaga lume. Acest lucru a determinat proprietarii de cafenele și restaurante din zilele noastre să își doteze barurile cu espressoare de ultimă generație, care prepară, într-un mod simplu și rapid, cafele premium delicioase. 

 

Asemenea aparatelor de cafea pentru uz casnic, și espressoarele profesionale barista necesită o întreținere regulată, însă care prezintă câteva diferențe importante față de întreținerea celor din prima categorie. În caz contrar, există riscul să se strice, motivul principal fiind depunerile de calcar care pot duce, în cele din urmă, la înfundarea espressoarelor.

 

În rândurile următoare vom vorbi despre curățarea și întreținerea regulate ale espressoarelor profesionale barista. 

 

Curățarea zilnică a espressorului

În primul rând, există un proces zilnic de curățare a espressorului profesional, care implică ștergerea, cu blândețe, a suprafeței aparatului de cafea, cu ajutorul unei cârpe umede, fără scame. 

Mai mult decât atât, după prepararea espresso-ului, se efectuează două operații care au ca scop prevenirea depunerilor de ulei pe grupul de cafea și pe sita de duș. Aceste operații sunt reprezentate de:

  • montarea portafiltrului în grupul de cafea și pornirea livrării, care contribuie la eliminarea resturilor de cafea macinată de pe sita de duș, precum și la reducerea depunerilor de ulei depuse pe grup, portafiltru și sită;
  • ștergerea, cu atenție maximă, a interiorului grupului cu ajutorul unei cârpe umede, curățarea sitei de duș și a împrejurului garniturii din grupul de preparare.

 

Backflushingul

Backflushing este o operațiune prin care se curăță mecanismele interioare ale espressorului de uleiurile depuse în timpul proceselor de preparare a cafelei. Trebuie menționat că această operațiune se efectuează doar în cazul espressoarelor cu electrovalvă. 

 

În plus, în cazul espressoarelor profesionale, care prepară chiar sute de cafele pe zi, backflushingul se realizează chiar și de două ori pe zi. 

 

În ceea ce privește espressoarele fără electrovalvă, curățarea grupului de livrare se face prin folosirea unui detergent special conceput în acest sens, conform indicațiilor producătorului. 

 

Prevenirea depunerilor de calcar 

Prevenirea depunerilor de calcar din espressoarele profesionale se realizează în mod diferit de cea a depunerilor de calcar din espressoarele de uz casnic. Astfel, se recomandă montarea unor filtre speciale pe rețeaua de apă. 

 

Filtrele pot fi cu rășini regenerabile  sau cu cărbune activ. Spre deosebire de cele din prima categorie, filtrele cu cărbune activ trebuie înlocuite după o anumită perioadă, aceasta variind în funcție de volumul și duritatea apei utilizate pentru prepararea cafelei. 

 

Fiecare producător de espressoare recomandă utilizarea unui anumit tip de filtre pentru aparatele sale. De aceea, înainte de montarea filtrelor, este esențial să se verifice cu atenție instrucțiunile din manualul de utilizare a espressorului. 

 

Decalcifierea 

Depunerile de calcar sunt inevitabile, chiar dacă se folosește o apă tratată corespunzător. Două dintre semnele care pot indica prezența calcarului în espressor sunt:

 

  • încălzirirea mai greoaie a espressorului;
  • scurgerile de apă la nivelul vaporizatorului sau al grupului de preparare.

 

În aceste situații, eliminarea depunerilor de calcar trebuie să se facă imediat. În cazul espressoarelor profesionale, decalcifierea se realizează prin demontarea componentelor circuitului hidraulic și prin curățarea acestora una câte una, cu ajutorul soluțiilor profesionale. 

 

Decalcifierea se efectuează în mod regulat și depinde de duritatea apei folosite. De asemenea, atunci când sunt montate filtre pentru prevenirea depunerilor de calcar, despre care am vorbit și noi în subcapitolul anterior, decalcifierea se poate realiza mult mai rar, ea având mai degrabă un rol preventiv. 

 

Înlocuirea garniturilor

Într-o anumită etapă din viața espressorului, garniturile trebuie înlocuite. Desigur, momentul înlocuirii acestora depinde de periodicitatea cu care se aplică metodele de curățare și întreținere anterior prezentate. 

 

Garnitura care se schimbă cel mai des (de obicei, o dată pe an) este cea din grupul de preparare. Aceasta, fiind expusă la temperaturi extrem de ridicate, ajunge să se usuce, să se întindă și, în cele din urmă, să cedeze. 

 

Nestlé Professional - espressoare profesionale în comodat și servicii de training și mentenanță

Gama noastră de espressoare profesionale barista pentru cafenele și restaurante cuprinde produse de ultimă generație, care se remarcă prin designul modern și elegant:

 

NESCAFÉ ASTORIA PLUS 4 YOU;

NESCAFÉ ASTORIA SABRINA;

NESCAFÉ ASTORIA FORMA.

 

Încurajăm proprietarii de cafenele și restaurante să opteze pentru astfel de modele, pe care le pot lua prin comodat. Mai mult decât atât, aceștia beneficiază de service, training și mentenanță pe toată durata contractului de închiriere. 

 

Specialiștii noștri oferă cele mai bune sfaturi de curățare și întreținere a fiecărui model de espressor profesional, se ocupă de înlocuirea pieselor și oferă cele mai bune sfaturi pentru prepararea cafelelor