Cum alegi cea mai bună cafea pentru afacerea ta?

Monday, 12 July, 2021

Pentru multe persoane, dimineața nu începe cu adevărat până ce nu sorb prima înghițitură de cafea. Cafeaua este parte din rutina zilnică a oamenilor, ajutându-i să se trezească și fiind o ocazie de a socializa cu prietenii sau colegii de birou. În afara gustului aromat care-ți încântă toate simțurile, cea mai bună cafea poate aduce și numeroase beneficii precum îmbunătățirea stării de spirit, creșterea nivelului de energie sau stimularea funcțiilor creierului. 

Gustul lichidului care te energizează poate fi influențat de mulți factori precum tipul cafelei și al aparatului, modul de preparare, granulația cafelei măcinate sau felul în care au fost păstrate boabele. Pentru a te putea bucura de toate beneficiile cafelei alături de angajații sau de clienții tăi, ți-am pregătit, în cele ce urmează, un ghid care te învață cum să alegi cea mai bună cafea pentru afacerea ta.

 

De ce criterii trebuie să ții cont, pentru a alege cea mai bună cafea? 

Locul din care achiziționezi cafeaua 

Dacă vrei să achiziționezi cea mai bună cafea, recomandarea noastră este să alegi un magazin de specialitate. Într-un astfel de loc, poți afla multe informații despre cafeaua pe care urmează să o cumperi și vei primi sfaturi de la specialiști în prepararea băuturii minune. În cazul în care alegi să achiziționezi cafeaua de la supermarket, ai în vedere aspecte precum: 

  • locul de proveniență al cafelei;
  • data la care au fost prăjite boabele;
  • informații despre modul de procesare a boabelor, altitudinea la care a fost crescut arborele de cafea sau data recoltării;

Prospețimea cafelei 

Vrei să alegi cea mai bună cafea pentru afacere ta? Un criteriu de bază în alegerea cafelei este și prospețimea acesteia. Deși, cafeaua poate rezista pentru mult timp, atunci când este depozitată în condiții optime, gustul acesteia poate suferi modificări, în timp. Prăjirea duce la schimbare imediată a structurii chimice a boabelor de cafea, acestea începând să elibereze dioxid de carbon, într-un proces ce poartă numele de degazificare. Astfel, uleiurile din interiorul boabelor de cafea încep să oxideze, iar acestea își pierd din aromă. 

Prin urmare, pentru a te putea bucura de cea mai bună cafea, cu o aromă puternică, trebuie să te asiguri că, atunci când o achiziționezi, nu au trecut mai mult de două săptămâni de când boabele au fost prăjite. Desigur, este importantă și metoda de preparare! Pentru a obține cea mai bună cafea la ibric, de exemplu, este bine să folosești boabele în primele zile după ce au fost prăjite. În schimb, dacă deții un aparat de cafea, poți aștepta să treacă o săptămână de la prăjirea boabelor pentru a obține cea mai bună cafea. 

Tipul cafelei: Arabica sau Robusta 

Tipul de cafea este un factor care te poate influența, atunci când servești o băutură nouă. De regulă, cea mai bună cafea este cea de specialitate, acea 100% arabică, prăjită recent. Desigur, dacă dorești să te bucuri de cea mai bună aromă a cafelei, este extrem de important și modul de preparare. Să începem, însă, cu începutul! 

În lumea cafelei, se disting două mari categorii de cafea: Arabica și Robusta. Cu o pondere uriașă în producția mondială de cafea, cafeaua Arabica este mult mai populară și se distinge printr-o aromă complexă și gust fin, ușor acid și nu foarte amar. Acest tip de cafea conține mai puțină cofeină, fiind pretențioasă atât la condițiile de recoltare, cât și la modul de preparare. Cafeaua Arabica este produsă în America Centrală și de Sud, fiind mai scumpă față de cafeaua Robusta. 

Robusta este un tip de cafea cultivat în Asia și Africa și se distinge prin gustul puternic, amar și dur. Chiar dacă este mai bogată în cremă față de cafeaua Arabica, Robusta este mai puțin aromată. Mai puțin populară decât Arabica, Robusta este mai accesibilă pentru cumpărători și conține de două ori mai multă cofeină.  

 

Tipul de prăjire a boabelor de cafea 

Un alt criteriu ce poate influența gustul cafelei, dar și alegerea ta, este tipul de prăjire. Cafeaua va avea, astfel, diferite arome, în funcție de modul și de timpul de prăjire a boabelor. Poți selecta cea mai buna cafea la baza căreia stă unul din următoarele tipuri de prăjire: 

  • prăjire italiană–boabele de cafea au o aromă puternică și culoare închisă, deservind cafelelor tip espresso;
  • Prăjire franceză–boabele sunt prăjite timp îndelungat, până ce au o culoare ciocolatie și o aromă puternică; 
  • Prăjire europeană–boabele sunt un mix de prăjire puternică (⅔) și prăjire moderată (⅓); 
  • Prăjire vieneză–boabele sunt un mix de prăjire puternică (⅓) și prăjire moderată (⅔); 
  • Prăjire americană–boabele de cafea sunt prăjite mediu, aroma cafelei fiind una moderată. 

 

Cafeaua aleasă, în funcție de tipul afacerii tale? 

Cea mai bună cafea pentru magazine 

Te întrebi care este cea mai bună cafea pentru afacerea ta, în cazul în care deții un magazin? În primul rând, trebuie să ai la dispoziție o gamă cuprinzătoare de cafea și aparate de cafea pentru a-ți dezvolta afacerea. Optează pentru închirierea unei soluții complete de cafea de la NESCAFÉ, pentru a te bucura de cea mai bună cafea boabe, de automate de cafea fiabile și de service inclus. 

Cea mai bună cafea pentru birouri

Atunci când vine vorba despre aparate de cafea și cafea pentru birou, NESCAFÉ îți pune la dispoziție un pachet complet format din aparat de cafea, cea mai bună cafea boabe și solubilă, mobilier, accesorii și mentenanță. Astfel, vei beneficia de automate de cafea pentru birou și de o gamă de top de cafea boabe care vor satisface, în mod sigur, chiar și cele mai pretențioase cerințe în materie de cafea ale angajaților tăi.

 

Cea mai bună cafea pentru cafenele și restaurante

Cafenelele și restaurantele sunt ceva mai pretențioase, atunci când vine vorba să alegi cea mai bună cafea pentru clienții tăi. Soluțiile profesionale de cafea NESCAFÉ cuprind espressoare de cafea și cafea pentru cafenele și restaurante. Ce tip de cafea se folosește pentru espressor? Optează pentru blendurile de cafea NESCAFÉ, obținute dintr-o varietate de amestecuri de cafea prăjită, atât Robusta cât și Arabica, adaptate pentru a se potrivi espressoarelor pentru cafenele și restaurante.  

 

Cea mai bună cafea pentru hoteluri 

Vrei să oferi oaspeților tăi savoarea și aroma pe care își doresc să le regăsească într-o cafea? Alege soluția dedicată de aparate de cafea și cafea pentru hoteluri de la NESCAFÉ, ce presupune aparate de cafea fiabile pentru mic dejun, bar sau cameră, dar, și cea mai bună cafea boabe, realizată din amestecuri cu profiluri gustative aromate și puternice. 

 

Ce trebuie să știi despre sortimentele noastre de cafea? 

NESCAFÉ este un concept de cafea care transformă întregul proces de preparare a cafelei într-unul surprinzător de simplu. Să nu mai vorbim despre faptul că punem la dispoziția afacerii tale cea mai bună cafea boabe și solubilă NESCAFÉ, dacă nu chiar cea mai bună cafea de pe piața românească! 

Sortimentele noastre de cafea, îndeosebi cele certificate Rainforest Alliance precum cafeaua boabe NESCAFÉ Superiore și cafeaua boabe NESCAFÉ Selezione, sunt atent selectate și au la bază fie 100% boabe de cafea Arabica, fie un amestec aromat de cafea boabe prăjită, cu boabe de cafea Arabica și Robusta. În aceste sortimente se regăsesc și produse din cafea prăjită și măcinată, cafea paduri, amestecuri de cafea instant sau cafea solubilă, toate menite să stea la baza unora dintre cele mai bune cafele pe care le-ai gustat vreodată! 

 

Cu toate aceste informații la îndemână, suntem convinși că vei ști cum să alegi cea mai bună cafea pentru afacerea ta, indiferent că deții un lanț de magazine, manageriezi un birou, ți-ai deschis o cafenea sau conduci un lanț hotelier. Acum, nimic nu te împiedică în a oferi angajaților sau clienților tăi cea mai bună cafea de pe piață!