Cea mai bună cafea: instant, măcinată sau boabe?

Monday, 12 July, 2021

 

CUPRINS


 

Fie că ai un business în industria HoReCa de ceva vreme sau că de-abia acum îți lansezi afacerea în această ramură de activitate, specialiștii Nescafé te îndeamnă să te familiarizezi cu arta și meșteșugul cafelei. 

Da, ai citit bine: alegerea și prepararea sortimentului de cafea potrivit necesită anumite cunoștințe și îndeletniciri, pentru că suntem convinși că îți dorești să le oferi celor care îți trec pragul restaurantului, hotelului sau cafenelei o experiență premium de savurare a uneia dintre cele mai apreciate băuturi calde din lume.

Așa cum te-am obișnuit, venim în sprijinul tău cu o serie de informații și sfaturi utile despre tipurile populare de cafea - instant, măcinată sau boabe -, culese de la specialiștii noștri.

La finalul acestui articol, vei avea o perspectivă clară asupra caracteristicilor și calităților fiecărui tip dintre cele anterior amintite și, foarte important, vei ști care este cel potrivit pentru aparatul de cafea profesional pe care îl folosești.

 

Ce tipuri de cafea există pe piață

Cafea instant

Principala calitate a cafelei instant este modul simplu și rapid de preparare a produsului finit. Este suficient să amesteci 1-2 lingurițe de cafea solubilă cu apă căldă și, în funcție de preferințele clienților, să adaugi zahăr și lapte.

Procesul de preparare a cafelei instant este destul de asemănător cu cel al cafelei clasice: se fierb boabele de cafea, se îndepărtează apa, iar din extract se obțin fragmente uscate sau pudră, ușor de dizolvat în apă. 

Cafeaua instant are un grad mai mic de cofeină decât cafeaua măcinată sau decât cea sub formă de boabe, motiv pentru care este necesar să adaugi mai multe lingurițe în cazul adepților cafelei tari, intense. 

De regulă, acest tip de cafea este savurat mai degrabă acasă, întrucât clienții iubitori de cafea preferă să savureze, la restaurant, băuturi mai tari. Prin urmare, dacă ai un business ce se concentrează asupra oferirii unei experiențe premium de savurare a cafelei, recomandarea noastră este să te orientezi către un alt tip. 

 

Cafea măcinată

Măcinarea este procesul prin care boabele de cafea sunt transformate în pulbere, gradul de măcinare purtând denumirea de granulație. Granulația este un factor esențial care influențează aroma băuturii obținute: de pildă, amestecurile folosite pentru prepararea cafelei tip espresso sunt foarte fin măcinate.

 

Cafea boabe 

Dacă vrei să le oferi clienților tăi o experiență autentică de savurare a cafelei și să ai mai multe opțiuni de a personaliza băuturile, atunci cel mai bine este să optezi pentru cafeaua sub formă de boabe Arabica și/sau Robusta. Acest tip de cafea te ajută să obții un gust desăvârșit, în funcție de băutura dorită: cappuccino, espresso, cafea cu lapte etc. Asigură-te că alegi sortimentul de cafea potrivit pentru tipurile de băuturi pe care vrei să le prepari. 

Totodată, îți reamintim că acum poți prepara, fără efort, cafeaua chiar în locația ta, cu ajutorul sistemului Roastelier, care facilitează prăjirea cafelei și contribuie la întărirea prospețimii și la intensificarea gustului. Tehnologia noastră Intelliroast vine însoțită de un set patentat de prăjire și filtrare a cafelei, iar specialiștii noștri oferă personalului tău tot trainingul de care are nevoie, pentru a prepara cafele de calitate superioară.

 

De ce să ții cont când alegi tipul de cafea pentru afacerea ta

După cum am spus, cafeaua sub formă de boabe este cea mai bună alegere pentru afacerile în care oferirea unei experiențe premium de savurare a cafelei este un factor al succesului. 

Însă, pe lângă clasificarea anterior prezentată, mai există și alte criterii pe care te îndemnăm să le iei în considerare, dacă ai un business în industria HoReCa, un magazin propriu sau dacă vrei să montezi un aparat de cafea în compania ta, pentru a le oferi clienților și angajaților un beneficiu suplimentar:

 

Calitatea boabelor de cafea

În cazul în care alegi cafea sub formă de boabe pentru restaurantul, cafeneaua sau hotelul tău, ține cont de calitatea acestora. Boabele Arabica se remarcă prin aroma, gustul și mirosul premium, fiind cele mai apreciate la nivel global. 

În comparație cu acestea, boabele Robusta sunt mai bogate în cremă, dar mai puțin aromate. De asemenea, cafeaua Robusta conține mai multă cofeină decât Arabica.

Pe piață sunt disponibile și sortimente de cafea care îmbină cele două tipuri de boabe: de pildă, cafea boabe NESCAFÉ SELEZIONE creează un echilibru excelent între amar, acru și notele de lemn și fructe. 

 

Țara de proveniență a boabelor de cafea 

Boabele de cafea din Brazilia sau Columbia sunt mai acide, au o aromă mai fină, ușor dulce, în comparație cu boabele de cafea cultivate pe continentul asiatic, care au o aciditate scăzută, un gust consistent și necesită o prăjire intensă.

Așadar, când alegi cafeaua, ia în considerare continentul sau țara de proveniență a boabelor, deoarece acest factor influențează gustul băuturii finale. 

 

Compatibilitatea dintre sortimentul de cafea ales și aparatul de cafea folosit

Unele espressoare profesionale funcționează doar cu boabe de cafea și cafea solubilă, în timp ce automatele de cafea, de exemplu, sunt compatibile exclusiv cu cafea solubilă.

Atunci când un sortiment de cafea îți atrage atenția, verifică dacă este compatibil cu aparatul din locația ta. În plus, ia în considerare faptul că, în cazul anumitor aparate profesionale, este recomandat să folosești doar anumite tipuri de sortimente, pentru a favoriza funcționarea pe termen lung a aparatului.

Specialiștii noștri îți stau la dispoziție cu informațiile și recomandările de care ai nevoie, pentru a face cea mai bună alegere în acest sens și pentru a le oferi degustătorilor de cafea o experiență premium de savurare a uneia dintre cele mai îndrăgite băuturi calde din întreaga lume.