7 sfaturi ca să-ți deschizi o cafenea de succes

Monday, 12 July, 2021

 

Top 7 sfaturi pentru deschiderea unei cafenele de succes                 4

Scrie un plan de afaceri pentru cafeneaua ta                            5

Alege locația cu grija                                                                   5

Fă un plan de amenajare                                                            6

Investește în echipamente profesionale                                     6

Alege sortimente autentice de cafea                                         7

Acordă atenție aspectelor birocratice                                        7

Pune la punct un buget pentru cafenea                                     7

 

Deschiderea unei cafenele de succes nu este deloc o treabă ușoară. La prima vedere, pare o afacere clasică, mai ales că, atât în marile metropole ale lumii cât și în orașele de provincie, există cafenele de tot soiul care ne îmbie cu o licoare rafinată. Cafeaua este consumată la scară largă de către persoane de toate vârstele pentru relaxare, efectele sale deosebite și gustul imbatabil, mai ales, dacă este proaspăt preparate.

Statisticile arată că în întreaga lume se consumă anual peste 10 milioane de tone de cafea, iar o cercetare realizată asupra pieței locale de cafea demonstrează că și românii apreciază această băutură fantastică. Deschiderea unei cafenele este o idee de business grozavă, însă, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte indiferent dacă te orientezi către un local de lux sau un simplu coffe shop. Iată pe ce să îți concentrezi atenția, ca să ai rezultate de succes:

 

1. Scrie un plan de afaceri pentru cafeneaua ta

Un adevărat trend în lumea businessurilor mici, deschiderea unei cafenele trebuie să înceapă, la fel ca orice altă afacere, cu un plan bine pus la punct. Așadar, orice antreprenor novice sau întreprinzător cu experiență trebuie să dezvolte un plan de afaceri care să corespundă cu aspirațiile sale. Ce rezultate vrei să obții? Cum intenționezi să ajungi acolo? Ce obiective ți-ai stabilit? Ce sumă de bani ești dispus să investești în visul tău?

Un plan de afaceri reprezintă o hartă virtuală care trasează parcursul businessului tău, dar, este, totodată, și un instrument de pitching, în cazul în care îți dorești să atragi un investitor. Potrivit The Balance Small Business, un plan de afacere pentru o cafenea trebuie să includă prezentarea generală a afacerii și industriei, analiza pieței și a concurenței, strategia de vânzări și marketing, date despre management, funcționare și planificare financiară.

 

2. Alege locația cu grijă

Chiar dacă ai în plan deschiderea unei cafenele mici, locația este esențială pentru succesul unei asemenea afaceri. Înainte de a lua o decizie, încearcă să petreci mai mult timp în zonele pe care le iei în calcul pentru localul tău. Pentru acest tip de business este potrivit un spațiu central, de preferat, ușor accesibil, foarte vizibil și cu trafic pietonal constant. De asemenea, trebuie să afli și ce înseamnă zona din punct de vedere demografic sau dacă în apropiere mai sunt și alte cafenele ori localuri care servesc minunata licoare. Ca și reper, o zonă în care nu trec mai mult de 10 persoane în fiecare zi nu este deloc potrivită pentru deschiderea unei cafenele. În schimb, în apropierea metroului, în marile piețe, pe lângă parcurile de birouri sau în centrul orașului, poți avea un flux zilnic de clienți.

 

3. Fă un plan de amenajare

Un studiu Reveal Marketing Research realizat pe un eșantion reprezentativ de 1353 de persoane din mediul urban, dintre care 52% femei și 48% bărbați, arată că aproape 90% dintre români asociază cafeaua cu starea de relaxare. Un alt lucru important îl reprezintă concentrarea, menționată de 30% dintre repondenții cu vârsta între 25-34 de ani și de 7,1% dintre cei puțin mai în vârstă. De asemenea, pe 16% dintre români cafeaua îi îndeamnă la visare, pe 8,9% la colaborare, iar pe 7,5% dintre repondenți la flirt.

 

Cu ce îți sunt de ajutor aceste date? Simplu. Te ajută să le poți oferi viitorilor tăi clienți o experiență unică și o atmosferă plăcută ca să-i determine să revină. Astfel, trebuie să realizezi un plan de amenajare intim și confortabil, dar, în același timp, work friendly și chiar business friendly. Investește într-o rețea Wi-Fi excelentă, creează zone liniștite, mizează pe mobilier de calitate, totul pentru a obține o locație impecabilă și atent decorată. Încearcă să construiești o poveste în jurul brandului tău și să integrezi un concept deosebit sau o idee în jurul căreia să se învârtă toate elementele.

 

4.Investește în echipamente profesionale

Fără îndoială, ai nevoie de aparate de cafea care să te ajute să prepari rapid și ușor o băutură de excepție, dar, care, totodată, să se remarce și prin caracter și eleganță. De pildă, dacă iei în calcul deschiderea unei cafenele inspirate din stilul vintage al anilor ’60, ia în considerare utilizarea unui aparat profesional care să se potrivească întregului design. Bineînțeles, dispozitivele profesionale îți permit să ajustezi intensitatea aromei, îți macină boabele de cafea pe loc sau au mai multe selecții disponibile, însă, pe lângă funcționalitățile moderne, ai grijă să iei în calcul și aspectul aparatelor.

 

5.Alege sortimente autentice de cafea

Gustul cafelei este unul dintre elementele care ar putea să-ți spună cât de profitabilă este o cafenea. Vinde cele mai bune produse, folosește automate de cafea performante și oferă cea mai bună spumă de lapte din oraș. Cu alte cuvinte, încearcă să tinzi spre produse de înaltă calitate, dacă vrei ca localul tău să devină preferatul oricărei persoane.

 

Alege sortimente de cafea autentice și informează-ți clienții constant cu privire la caracteristicile acestora: gradul de prăjire, intensitate, aromă, tente subtile sau orice alte detalii relevante.

 

6.Acordă atenție aspectelor birocratice

Pentru deschiderea unei cafenele, vei avea nevoie de o formă de organizare juridică. Dacă deții, deja, o firmă sau urmează să o înființezi, aceasta trebuie să fie autorizată pentru clasa CAEN 5630, iar, dacă intenționezi să-ți îmbogățești meniul și cu alte delicatese, trebuie să treci în actul constitutiv și alte clase CAEN necesare activității tale. Vei avea nevoie de un nume de cafenea sugestiv și ușor de memorat, dar, și de diferite autorizații. Printre acestea: autorizația sanitar-veterinară, autorizația de mediu, pentru prevenirea și stingerea incendiilor, avize de la autoritatea locală, contract pentru servicii de salubritate, etc.

 

7.Pune la punct un buget pentru cafenea

În principiu, ar trebui să știi cam cât costă deschiderea unei cafenele, atunci când îți construiești planul de afaceri. Totuși, este indicat să realizezi și un plan financiar separat, ca să știi exact ce anume presupune bugetul pentru o afacere coffee shop sau pentru deschiderea unei cafenele de lux. Este esențial să stabilești dacă îți dorești o franciză sau propriul brand și de câți bani ai nevoie pentru a deschide o cafenea în funcție de tipul afacerii alese. De pildă, potrivit Wall-Street.ro, investițiile în cafenelele unora dintre cele mai cunoscute lanțuri prezente pe piața locală încep de la 14.000 de euro și ajung la 150.000 de euro, însă, francizații pot plăti și redevențe lunare. Asta înseamnă că și pentru o afacere proprie trebuie să scoți din buzunar câteva mii de euro, în funcție de complexitatea planului de afaceri pentru cafenea.

Așadar? Simți deja mirosul de cafea proaspăt preparată? Nu mai sta pe gânduri și pune la punct toate detaliile pentru deschiderea unei cafenele de succes! Ai grijă să-ți promovezi businessul chiar înainte de deschiderea propriu-zisă și să le oferi celor care îți calcă pragul o adevărată poveste, nu doar cele mai bune produse de pe piață. Imaginația este singura ta limită, așa că vino cu un concept unic, și vei captiva imediat potențialii clienți!


 

Referințe:

1. PIATA Cafelei in Romania. www.scritub.com/management/PIATA-CAFELEI-IN-ROMANIA93324.php  Accesat: 26.02.2021.

2. Olteanu, Anca. “Cat Costa Sa Deschizi o Cafenea. Tarifele 5 To Go, Coffee 2 Go, Narcoffee Si Gloria Jeans.” Wall, Wall-Street.ro, 7 Oct. 2019, www.wall-street.ro/articol/Companii/245305/afacerile-celor-mai-mari-cafenele-din-capitala-cat-costa-sa-deschizi-o-cafenea-in-retelele-5-to-go-coffee-2-go-narcoffee-ted-s-c.html Accesat: 26.02.2021.

3. “Piața De Cafea Din România: Preferințe, Tabieturi Și Modalități De Informare - Reveal Marketing Research: Cercetare De Piață: Studii De Piață: Sondaje De Piață: Oferta În 24 De Ore.” Reveal Marketing Research | Cercetare De Piață | Studii De Piață | Sondaje De Piață | Oferta În 24 De Ore, 18 Nov. 2019, https://reveal.ro/portfolio_page/piata-de-cafea-din-romania-preferinte-tabieturi-si-modalitati-de-informare/ Accesat: 26.02.2021.

4. “How To Open A Café: A Step By Step Guide.” Seven Miles, 24 Dec. 2020, www.sevenmiles.com.au/editorial/how-to-open-a-cafe/ Accesat: 26.02.2021.

5. Wall-Street.ro, Echipa. “4 Sfaturi Pentru a Deveni Proprietarul Unei Cafenele De Succes.” Wall, Wall-Street.ro, 2 Aug. 2017, www.wall-street.ro/articol/Start-Up/212903/4-sfaturi-pentru-a-deveni-proprietarul-unei-cafenele-de-succes.html#gref Accesat: 26.02.2021.